Ekokrogar - restauranger, caféer och catering med ekologiska produkter
Hem Om Ekologisk Mat Om Ekokrogar.se
 
Sök café/restaurang
Kategori
Region
Fritext
 
Ekologiska caféer/restauranger i ditt län

Blekinge (K), Dalarna (W), Gotland (I), Gävleborg (X), Halland (N), Jämtland (Z), Jönköping (F), Kalmar (H), Kronoberg (G), Norrbotten (BD), Skåne (M), Stockholm (A), Södermanland (D), Uppsala (C), Värmland (S), Västerbotten (AC), Västernorrland (Y), Västmanland (U), Västra Götaland (O), Örebro (T), Östergötland (E)

 
Kategorier

Café, Catering, Hotell och konferens, Matkassar och lådor, Restaurang

Om Ekologisk mat

Ekologiska livsmedel är rena och naturliga. De innehåller inga onaturliga tillsatsmedel, varken för arom, färg eller konservering. I det ekologiska lantbruket används inga kemiska bekämpningsmedel och inget handelsgödsel. Djuren tas om hand på ett etiskt och naturligt sätt, de får ekologiskt foder till största delen odlat på den egna gården och de får röra sig fritt både ute och inne. Genmodifierade organismer, GMO, är inte tillåtet.

Fem skäl att välja ekologiskt

1. Miljö
Miljön påverkas positivt av ett ekologiskt lantbruk. Frånvaron av kemiska bekämpningsmedel och handelsgödsel gör att den biologiska mångfalden gynnas. Fler fåglar, insekter och växter trivs i och på de ekologiska jordarna. Naturligt gödsel från gårdens djur, kompost eller gröngödsling med kvävefixerande baljväxter tar tillvara de naturliga resurserna på gården. 

2. Hälsa
Frånvaron av tillsatser såsom icke naturliga aromer, färgämnen och konserveringsmedel i den ekologiska maten känns sunt. Att inga kemiska bekämpningsmedel har tillförts känns ännu bättre, liksom att den fattiga lantarbetaren i främmande land slipper utsättas för giftiga kemikalier i sitt dagliga arbete.

3. Etik
Djuren har det bra på svenska gårdar. Vi har en djurskyddslag som skyddar våra husdjur bättre än något annat land i EU. På en ekologisk gård ställs ytterligare krav och djuren har det ännu bättre. Djuren får komma ut. Grisarna får gå fritt och böka efter godsaker i jorden. Hönorna kan picka daggmask och bada sandbad. Kalven får dia sin mamma de första dagarna och tillgodogöra sig den nyttiga råmjölken som de så väl behöver. 

4. Kvalitet
Ekologiska livsmedel har producerats på etiska värdegrunder och ett uthålligt sätt för miljön. Det gör att det känns bra att äta en ekologisk produkt, kanske så bra att det t.o.m. smakar bättre. Tomater som får stå i naturlig jord och med naturligt gödsel växer långsammare och blir sötare i smaken. Det beror på att torrsubstanshalten är högre i ekotomaten och smaken blir mer koncentrerad. Ett KRAV-märke kan påverka så, att köttet smakar bättre, enbart på grund av vetskapen om att grisen har haft det alldeles särskilt bra. 

5. GMO-fritt
Det ekologiska lantbruket säger nej till GMO som en försiktighetsprincip tills man vet mer om följderna för natur och miljö. Vill du undvika genmodifierad mat ska du handla ekologiskt, det är garanterat fritt från GMO!

 
Natessen AB
KRAV
  Ekomatguiden produceras av EkoMatCentrum, Håven 2, 193 41 Sigtuna. Tel 08-779 59 29. info@ekomatcentrum.se
EkoMatCentrum